Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

вторник, 3 април 2012 г.

Избягай от скуката/кризата: Постни козуначени кифлички

   
   Всъщност клишираният призив в заглавието на статията е малко ироничен, не обичам заучените фразички... Това малко не беше по темата, но нямаше как да ви го спестя... Та по същество - спазвам Великите пости от няколко години и по този повод съм си създала разни постни рецепти, които незнайно защо си пазя егоистично само за себе си... Не обичам еднообразието и идеята да се храня без удоволствие ме отблъсква, демек с боб и леща не бих изкарала почти 60 дни... Искам да е вкусно... А как да устоиш на този предвеликденски дъжд от козунаци?! Както всички знаем те са пълни с яйца и млека, които не влизат в постната схема.  Е, приятели намерих му решението на този ребус най - накрая! Този път направих тестото, което замесих на кифлички, но спокойно може да се оформи и като козунак. Ето и моят "физичен" експеримент:

Постни козуначени кифлички

Тесто:
300 мл вода
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
600 гр. брашно
5 с.л. захар
1/3 кубче жива мая
настъргана кора от 1 лимон
3 ванилии

Плънка:
шепа счукани орехи
1/2 ч.ч. мармалад по избор (аз слагам шипков)
сусам, мак за посипка

И така запретваме ръкавки и замесваме тестото. Аз лично имам машина, но не винаги я ползвам, защото от нея се губи половината удоволствие от готвенето :)))). И така в малка купичка си правя маята - смесвам маята, 2-3 с.л. брашно, 100 мл. хладка вода, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио. Когато втаса, си правя кладенче от брашното и замесвам всичко останало. Оставям тестото да втаса. След това разточвам тестото на кръг. Режа на 12 триъгълника. Смесвам си орехите, мармалада и 1 ч.л. вода. Всеки от триъгълниците мажа с плънка и навивам на кроасанче, като като навивам, опъвам тестото, за да го разтегна максимално. Готовите кифлички намазвам със смес от 1 ч.л. захар и 2 чаени лъжички вода, за да полепнат по тях семенцата. Изчаквам леко да втасат (10 мин) и слагам във фурната. Пека на 200 градуса, в незагрята фурна до леко порозовяване.



   

Няма коментари:

Публикуване на коментар