Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

неделя, 21 ноември 2010 г.

Денят на Християнското семейство




Днес е Въведение Богородично и се празнува като ден на Християнското семейство. Преданието разказва, че когато малката Мария навършва три години родителите и я предават да служи на Бога в Йерусалимския храм при отец Захария, баща на Йоан Кръстител. Според това предание Богородица изкачила петнадесетте стъпала на храма сама.

Православната църква е приела Въведение Богородично и като празник на Християнското семейство - ден, в който майки и бащи трябва да си спомнят, че са преди всичко духовни наставници на децата си и трябва да ги възпитават благочестиво. Но и ден, в който децата да покажат уважение и послушание към родителите си. На този ден семейството заедно е отивало до храма за молитва. В миналото празникът е отбелязван в изключително близък кръг - само родителите и незадомените им деца. След празничната вечеря семейството е сядало пред огнището, а трапезата е оставяна неразтребена, за да дойде Богородица и да опита от храната им и да благослови дома им.

Лично аз приемам празника, като ден, в който да покажа привързаността си към моето семейство, ден в който искам да се постарая да забравя и да простя на всички за всичко, както и да поискам прошка за собствените си грешки към тях... Всички грешим и малки, и големи, всеки ден...Важното е, че се обичаме и трябва да се подкрепяме, нали това е семейството - подслон в радост и болка!

И така реших да събера семейството си у дома... Нямаме огнище, и най - веселият и обичан човек от мен го няма, но живот...
И така нямам много време за планиране и организация, но ще импровизирам...Днес приключва строгият пост и се разрешава риба, вино и растителна мазнина, което ще улесни изборът на ястия. И така избрах да направя: салати: маслен боб, лимони, пълнени със салата от риба тон, зелена салата, салата "Морски дар", предястия: кьопоолу с филирани бадеми, петифури с пушена пъстърва и пастет от сьомга, картофени лодки, основни : морски език на скара, императорски ориз "Морско дъно", празнична пита задължително, десерт: лешникови постни бонбони, тиквеник (задължителен е при всички празници по време на поста)...Време е за декорации и кулинария...
Весел празник на всички Християнски семейства - Обичайте се и използвайте тези моменти - те са безценни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар