Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

петък, 4 ноември 2011 г.

"Непоисканите съвети на Ирония Съвременна", епизод първи или "Как да подредим масата си по етикет"



   Ех... Дойде времето и ироничното момиче да "дава акъли дразнещо"... И въпреки, че осъзнава, че не е гуро в сервировката, тя е решила да сподели макар и нищожните си познания с вас, току виж пък ви била полезна... А и много би се радвала да чуе критика, а защо не и някой да попълни празнините из проветривия и втори етаж (ъъъ, как се правеше злобната усмивка?).

   Започваме от масата - първо и много важно, масата се полира до блясък... Сигурно си мислите, кой ли ще я види... Ама вие ще си знаете, че тя е перфектна - също като вас и вечерята, която давате в дома си! След това идва ред на покривката - мацки гладете, знам, че е гадно (бляк!) и аз го мразя това гладене ужасно, но пък всеки път си повтарям, колко фитнес съм пропуснала през живота си и как "помпя" десен бицепс двадесетина минути гладейки. Добре е, ако сте избрали покривка от сатен или друга пързаляща се материя да сложите мека (най - добре памучна подложка) отдолу, а и тя би предпазила масата ви от неочакван хоризонтален полет на чашки и чашчици! Избирайки покривки не е лошо те да бъдат специално за вашата маса, демек ако масата ви е овал никога не слагайте правоъгълна! Покривката трябва да пада поне по 15 см от всички страни равномерно. Това е по етикет, но аз за себе си съм преценила, че 20 см са минимума. Аз сама си избирам платове и си шия покривки, такива, които на мен ми харесват - така мога да си ги съчетая с тишлейфове, хангели, както и подложки за сервиране. По принцип по етикет на официалната маса подложните за хранене са недопустими - те са част от американския тип столово хранене. Но избрани правилно аз лично си мисля, че никак не са излишни и допринасят за красотата на масата. 
   Идва ред на столовете... Смятам се сещате какво ще кажа (дразнеща иронична запетайка!) изтъркайте кожата със специален препарат, полирайте дървените части и ... сложете калъфи. Освен калъф нека има и тюлена, сатенена, органзена или каквато и да е откачена пандела... Нека е красиво, променете стереотипа, покажете фантазия... Дайде живот на масата си! Всички столове се подреждат на равни разстояния един от друг, като се подравняват и със срещуположните си. Оставете прилично разстояние между масата и стола, за да може с едно движение кавалерът да помогне на дамата си да седне удобно. 
   Нека подредим и любимите си чинии... Странно е, но винаги съм мечтала да имам много сервизи, всеки да си има своя история, всеки да си носи негов спомен, всеки да ми дава любов - само като го погледна... Сега разбирам, че Иронийка била аристократка, жалко, че не се е родила в центъра на Париж... Както казах аз слагам най - често подложка, центрирам я пред всеки стол, абсолютно равномерно, върху нея отново центрано се поставя подложната чиния (грижливо полиране!), като ръбът и трябва да е на 2 см от ръба на масата (сигурно си ме представяте с линията и как тревожно гледам горкия милиметър в плюс... тц, тц жалка картинка!)... С времето нито меря, нито пък винаги нареждам чиниите така, че да се налага подравняване, често поставям например квадратните чинии по диагонал и си спестявам доста страдания, но все пак съм длъжна да отбележа. Във всяка подложна чиния се поставя основна, а върху нея купа за супа (която често се заменя с дълбока чиния за супа или салата). Между всички тези чинии аз лично слагам салфетки, не съм сигурна дали така трябва, но е неприятно да слушам дрънкане на чинии по време на вечеря, а и за самите съдове е добре да не се опират едни в други. Чинийка за хляб (ако поставяте такава индивидуална) се поставя над вилиците в ляво. До сега дори и при вечеря за двама място за такава не ми е останало!
   Приборите - полирайте всичко преди да започнете да подреждате - няма нищо по красиво от изтъркани до блясък прибори! От дясно на чинията се подреждат първо ножовете с остриетата навътре, следват лъжици за различните хранения и ястия се поставят и различни големини. В случай на наличие на студено предястие лъжицата седи между двата ножа (спазваме реда на ястията). Аз лично нямам куфар с пълен комплект прибори, тъй като това, което е в главата ми едва ли ще го намеря някъде... По тази причина и никога не съм подреждала по няколко прибора от вид. Правилото е, че приборите се подреждат по реда на тяхното използване - от вън навътре, в зависимост от подбраното меню. Поставят се на 2 см от ръба на масата и перпендикулярно на нея и успоредно на чинията на 1 см от нея и един от друг. Вилиците се поставят в ляво на чинията на същите разстояния и отново по реда на използване. Всички лъжици и вилици се подреждат с изпъкнала си част надолу. В горната част на чинийката за хляб се поствя нож за масло (малък и заоблен), с острие към ръба на масата.  Малката виличка за десерт, както и лъжичката се поставят над и успоредно на подложната чиния, като виличката е под лъжичката с острие надясно, а лъжичката в обратна посока. На мястото на лъжичка може да стои нож, в зависимост от избрания десерт. Има правило, че ако за един десерт се ползват два прибора, по - близо до чинията се поставя този, който ще се ползва с дясната ръка. 
   Чашите, които сме полирали вече... Обикновено за по - официалните случаи се ползват чаша за бяло и червено вино, както и задължителната чаша за вода. Чашата за виното (най - често червено), което ще се консумира на вечерята се поставя на върха на ножа за съответното ястие. Чашата за вода се поставя диагонално от нея в ляво, а чашата за бяло вино диагонално в дясно (леко под) чашата за червено вино. Ако има и чаша за шампанско (напр. на Нова година) тя се подрежда в дясно леко под чашата за бяло вино. Чашите за кафе с чинийката се нареждат в дясно на ножа и лъжицата. Но кой има място за всичко това?! Често използвам помощна маса, на която подреждам всички необходими чаши и на основната маса поставям само чашите за алкохол и вода, тъй като ние българите не сме като хората и пием аперитивите си на масата за хранене... А етикета придава престъпен чар на всяка вечеря... Малките удоволствия водят до най - разтърсващите оргазми е казал народа и изобщо не се е объркал, но... толкова по случая.
   За една прекрасна вечеря имайте предвид, че салфетките трябва да са от плат и колкото и да са красиви, не ги жалете - това им е функцията. Често, когато си ги шия си взимам повече плат, шия по 8, че и по 10... Петната са кофти история, но пък вещоманията ми е ненадмината! За сгъването на салфетките може да погледнете в някоя детска книжка за оригами или в нета има доста предложения... Аз лично все нямам време, но мисля, че могат да се получат доста интересни неща, особено за тематични вечери. Салфетката няма точно определено място - може да е в чинията, както и в някоя от чашите или в ляво от вилиците. Можете да си измайсторите халки за салфетките, можете и да си купите... Мисля някой ден да си поиграя и да покажа някои от моите варианти в блога.
   Много симпатично изгледат и табелките или различните видове преспапиета (или всякакви импровизацийки) с имената на гостите. Тяхното място е централно над десертните прибори. Помнете, че ако поставяте цветя и свещници, те не трябва да пречат на погледа, т.е. трябва да са под нивото на очите (чест пропуск, но нали обичам сребърни старинни свещници!).
    Последно - декорирайте масата си, използвайте леки и ефирни материи, камъчета - дребни, едри, цветя, свещници, дори пайети или каквото мислите, че би било симатично... 
    В заключение бих ви казала: Забравете етикета и се забавлявайте, наредете всичко така, че като видите масата да виждате себе си, дайте и любов и тя ще е най - красивата,  също като вас!
  
Ето и някои мои маси - несъвършени, точно като мен :)))
    

















































1 коментар:

  1. И ти наричаш тези маси "несъвършени". Аз бих казала, че "най-съвършено е несъвършеното". От една мечтателка, влюбена в твоите трапези.

    ОтговорИзтриване