Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

вторник, 17 януари 2012 г.

Ароматни соленки от парено (еклерово) тесто с посипка от семена



Необходими продукти:

250 мл прясно мляко

100 гр. краве масло
щипка сол
щипка захар
180 гр. брашно
3 яйца
150 гр. сирене (може крема сирене, извара)
1 разбит жълтък с 1ч.л. газирана вода
семенца за поръсване - слънчоглед, кимион, мак, лен, коноп, сусам 


   Време е да запретнем ръкавки :))))))!!!


   В тенджера на котлона слагаме млякото и маслото, варим до кипване. Добавяме захар и сол, след това и брашното. Бъркаме бързо, докато тестото започне да се отлепва от стените на тенджерата. Сваляме от котлона и отново бъркаме докато тестото поизстине. Оставяме поне 10 минути и след това при непрекъснато бъркане добавяме трите яйца едно по едно. Отново бъркаме до хомогенна смес. Накрая прибавяме сиренето и отново бъркаме. Готовото тесто щприцоваме на розички, мажем с разбития жълтък и посипваме със семенца. Печем на умерена фурна (около 200-210 градуса) до получаване на златиста коричка.
   Получават се немного соленки-еклерчета, но са удивително пухкави и вкусни и си е цяла загуба, ако някой не е опитал все още от тях ;) ...




2 коментара:

  1. остават ли вътре кухи или сиренето запълва кухината?

    ОтговорИзтриване
  2. Остават кухички, точно като еклери :) Сиренето, се стапя вътре в тестото, поради маслеността и малкото му количество в рецептата. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване