Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

неделя, 30 януари 2011 г.

Сладка пауза: Мъфини с кафе


       Днес реших да се поглезим с една от любимите ми рецепти за мъфини. Тъй като е седмия ден от житния режим на Учителя, аз ще се почерпя подчертано виртуално, а за всички останали...Bon Apetit!!!
       Историята на мъфините започва във Великобритания. От средата на 20 - век малките кексчета се разпространяват не само в Европа, но и по целия свят. Произходаът на думата мъфин е спорен. Наименованието на малкото кексче (не рядко наричано "две хапки удоволствие") произлиза или от френското moufflet, което значи мек хляб или от немската дума muffle, което е име на вид торта. Стиловете в приготвянето на мъфини са два - американски и английски. При приготвяне на мъфини в английския им вариант се използва мая като набухвател, а в американския - бакпулвер, сода бикарбонат, а най - често и двете.


Продукти за форма от 12 мъфина:
¾ чаена чаша захар
1 яйце, на стайна температура
125 гр. масло
½ чаена чаша силно кафе
2 ч.л. инстантно кафе
1 1/3 чаена чаша брашно
1/3 чаена чаша какао
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
1/3 чаена чаша кисело мляко, разбъркано с няколко лъжици вода на айрян, така че общото количество да стане ½ чаена чаша
3 прахче ванилия
филирани бадеми за поръсване

Как да си приготвим 12 сладки мъфина:

1. Инстантното кафе се добавя към свареното кафе и се разбърква, докато се разтвори.
2. В купа се разбъркват с миксер маслото и захарта, докато станат на пухкав крем. Добавя се яйцето и се бърка докато съставките се хомогенизират.
3. В друга купа се разбърква кафето, айряна и ванилията.
4. В голяма купа се пресява брашното, какаото и набухвателите.
5. Брашното се добавя на 2 части към маслото като се редува с прибавяне на кафето с мляко и се разбърква до хомогенизиране.
6. Сместа се разпределя между формичките за мъфини, предварително застлани с кошнички за мъфини. Отгоре мъфините се поръсват с филираните бадеми.
7. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 - 30 минути. (ако се използва турбовентилация печете на 160 градуса).

Няма коментари:

Публикуване на коментар