Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Торта "Сахер" - кулинарни приключения във Виена


Тази шоколадова торта е един от най - известните Виенски шедьоври в кулинарията (може би си съперничи само с прословутите бонбони "Моцарт"). Историята разказва, че през 1832 година княз Метерних (министър на външните и вътрешните работи на Австро-Унгария) възложил на готвача си да направи специален десерт за няколко важни госта. Но главният готвач се разболял и тежката задача се паднала на младия 16 - годишен чирак Франц Сахер. След като завършва обучението си Франц Сахер отваря във Виена луксозен магазин за деликатеси, както и винарна. Тридесет и четири години по - късно неговия наследник Едуард Сахер (син) усъвършенства рецептата за шоколадовия сладкиш до сегашния и вид, като тя и до днес се предлага като специалитет в едноименния хотел "Сахер", който се намира на "Филармоникерщрасе" № 4, точно зад небезизвестната "Щтац опер". Точно зад хотела, на "Кертнерщрасе" № 4 има кафе - сладкарничка, в която могат да се купят специалитети с марката SАCHER, включително и прочутата торта."Кафе Сахер" е доста популярно място сред туристите, главно заради едноименната Сахер торта.
По принцип оригиналната рецепта за "Сахер" е запазена марка, като за нея години наред са се водили съдебни спорове. Но си мисля, че за лаик (в кулинарията и туровете из Европа) като мен, който не е опитвал вкуса на Виена и шоколадовите и изкушения е достатъчна и рецептата, която имам и използвам...Може би някой ден...
И така... Нека малкото ни кулинарно приключение започне: Сега!

Торта "САХЕР"

Какво ни трябва за "Сахер" - чето:

Блат:

Продукти:
130 г масло
110 г пудра захар
ванилия
6 жълтъка
130 г шоколадова глазура
6 белтъка
110 г кристална захар
130 г брашно

Пълнеж:

450 г конфитюр от кайсии
3 с.л. ром

Глазура:

200 г захар
125 мл вода
1-2 с.л. краве масло
200 г млечен шоколад

1. Леко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна. Един след друг се добавят жълтъците и разтопения шоколад и се разбъркват с тел за яйца (може и с миксер). Белтъците се разбиват на сняг, добавя се кристалната захар и се разбива до втвърдяване. Накрая се добавя брашно без много бъркане (в никакъв случай не бъркайте с миксер, тъй като това води до неколкократно намаляване на обема на тестото!!!).
2. За печене се използва форма за торта (ринг) с диаметър 22 см, на дъното на която е сложена хартия за печене. Готовата смес се изсипва във формата, заглажда се отгоре и се пече в предварително загрята до 170 градуса фурна. В самото начало на печенето фурната се отваря един пръст и стои така около 15 минути, докато блатът се надигне.
3. След това се пече още един час при затворена фурна. Блатът се изважда от формата и се оставя да изстине, разрязва се хоризонтално на две части. По желание горната част може да се изравни чрез допълнително изрязване на неравностите.
4. Слагаме конфитюра с 3 с.л. ром да кипне. Пасираме с миксера и го оставяме да изстине. Мажем основата с 1/ 2 от конфитюра. Покриваме с втория блат и намазваме с останалия конфитюр отгоре и отстрани.
5. За глазурата - слагаме водата, маслото и захарта на силен огън и варим около 5 минути докато захарта се разтопи и се сгъсти сиропа. Сваляме от огъня и добавяме на порции начупения на малки парченца шоколад и бъркаме докато се разтопи напълно. Оставяме глазурата да се поохлади и когато започне да се сгъстява мажем с нея равномерно тортата от всички страни.
6. Тортата се поднася с топка несладка разбита сметана.
Мисля, че е време да сложим кулинарната точка на шоколадовото ни пътешествие до уличка "Кертнерщрасе" № 4 във Виена, но пък ни остават мечтите, че някой ден може би наистина ще седим на някоя от масичките в "Сахер", а пред нас ще са малката порцеланова чашка кафе и сребърната виличка с марка Sacher...

Няма коментари:

Публикуване на коментар