Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

сряда, 26 януари 2011 г.

Една уникална рецепта от мен - Кростата с круши и синьо сирене

Кростата представлява италиански пай, който традиционно се приготвя с пълнеж от сладко, конфитюр, плодове с крем или рикота, като краищата на тестото се прегъват върху пълнежа, което придава по „грубоват” вид на сладкиша - наричан още "селски пай".
Комбинацията от круши, синьо сирене и бадеми, запечени с мед е доста нетрадиционна, дори малко смела, но бих казала, че вкусът е уникален. Понякога правя сладкиша в малки формички за мъфини или в чашки за киш, но стандартно се приготвя в накъдрена тава за пай.

И така какво ни трябва за кростата с круши и синьо сирене:

За тестото:

2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
¼ ч.л. сол
Кората на 1 лимон – настъргана (незадължително, може и портокалова)
200 г студено краве масло
1 жълтък'
2-3 с.л студена вода


За пълнежа:
4-5 небелени зрели, но твърди круши (най - добре Конферансие като сорт)
2 с.л. масло
2 + 2 с.л. мед
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
150 гр. синьо сирене
½ ч.ч. филирани бадеми
1 белтък
2 с.л. кафява захар
Как да я приготвим: Предимно малко повече търпение :):):)
1. Разполовяваме и почистваме крушите, режем на тънки резени, поръсваме ги с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
2. Смесваме брашното, кристалната захар, солта, настърганата лимонова кора и нарязаното на кубчета студено масло и размесваме с миксер, докато сместа стане „на трохи”. Добавяме жълтъка и вода и замесваме грубо тесто.
3. Върху набрашнена хартия за печене разточваме неправилна кора с диаметър около 35-36 см, покриваме с фолио за свежо съхранение и оставяме в хладилника или на хладно да отлежи.
4. През това време задушаваме нарязаните круши, заедно с маслото и 2 с.л. мед докато поомекнат и добият леко златист цвят, като разбъркваме внимателно. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстинат.
5. Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да се отпусне за около 10 минути, за да е податливо на обработка. Надупчваме с вилица кората, като оставяме 5-6 см бордюр,с който да завием плънката. Аранжираме охладените круши спираловидно, като отново оставяме бордюра непокрит.
6. Напръскваме с останалия мед, посипваме с настъргано синьо сирене и поръсваме обилно с филирани бадеми.
7. Намазваме с разбития с малко вода белтък бордюра от вътрешната страна и го прегъваме върху плънката, така че да се образува кора с неравномерен ръб. Намазваме и външната страна на кората и я поръсваме с кафявата захар.
8. Печем в предварително загрята до 220 градуса C фурна (или около 200 C на вентилация, тъй като тя вдига температурата с около 20 градуса) за около за около 40-45 минути. Ако бадемите започнат да се препичат, покриваме с фолио или хартия за печене, за да не прегорят. Изваждаме Кростата от фурната и я оставяме да се поохлади, преди да я преместим в съд за сервиране, за да не се разпадне.
9. Сервираме топла или на стайна температура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар