Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

понеделник, 14 март 2011 г.

"На всяка манджа - мерудия" или просто за подправките с любов

         "Аз наричам мярка онова, от което няма да страдаш!"
Питагор 

   Представете си да се облечете с хубави дрехи, да си спретнете прическа, грим...и всичко да е почти идеално... но подавайки ръката си за поздрав на човека, с когото се срещате, така "накипрени" да установите, че сте пропуснали да оправите маникюра си... Колко грозно, нали! Нещо толкова дребно, но...мен лично би ме изкарало извън нормалното ми състояние...Както се казва детайлите правят нещата красиви...Така е и с храната, колкото и да е хубаво едно ястие, не сме ли сложили правилните подправки... няма да постигнем желания ефект. Подправките имат силата да направят едно ястие добро или лошо, но използвани правилно могат да направят много повече - да облекчат или дори да отстранят някои болки и заболявания на организма.
   Черен пипер - Смленият черен пипер при локално приложение помага при кожни болести, лишеи и обезцветяване на кожата /витилиго/. Смлян черен пипер се смесва с равно количество соево брашно и брашно от нахут. Към тях се прибавя китова мас до получаване на кремообразна маса. Кремът се втрива върху засегнатата кожа вечер в продължение на 40 дни. При необходимист процедурата се повтаря след почивка от месец. При кашлици, ангини и бронхити се разбърква смес от 1 супена лъжица млян черен пипер и 1 чаена чаша чист пчелен мед, като всекидневно се приема по 1 чаена лъжичка. Тази смес има диуретичен ефект (освобождава организма от излишната вода). При ставни болки е добре да се втрива следната смес - 1 чаена чаша зехтин се смесва с 1 супена лъжица млян черен пипер. Сместа се загрява до кипене, като се оставя 5 минути да ври, охлажда се и се прецежда. Черният пипер подобрява храносмилането (както и всички лютиви подправки!) и укрепва мускулатурата на храносмислателните органи. Подпомага отделянето на стомашен сок и ферменти. Помага при тежест в стомаха (обикновено преяждане), както и при гастрит с повишена киселинност. Подпомага изчистването на стомашно - чревния тракт (перисталтиката на червата се засилва). При наличие на газове в стомаха (метеоризъм) се пие чай от 1 дафинов лист и стрито 1 зърно черен пипер с 200 мл вода. 

    Градинска чубрица - Подобрява храносмилането, действа добре при жлъчни и бъбречни колики, сърдечни неврози и диабет, но само употребявана в прясно състояние или суха, стрита на прах, но без да се вари.

    Магданоз - Помага при задържане на урина (поради възпаления на пикочните и половите жлези, хипертрофия на простата и при сърдечна недостатъчност) - мощен диуретичен ефект. Подобрява храносмилането, тонизира цялостно организма, подобрява зрението. С консумацията на магданоз не трябва да се прекалява - оптималната дневна доза е 70 - 80 грама. 

    Копър - Успокоява нервите, при нарушено храносмилане и повишено газообразуване, хълцане и повръшане. В 300 мл врала вода се добавя 1 чаена лъжичка семенца от копър и чаят се оставя да престои 15 - 20 мин. След това се прецежда и се изпива. Настойка от стъбълцата и листенцата на копър понижава кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове, разхлабва стомашно-чревния тракт и действа като диуретично средство. Зеленината му се използва и при лечение на астма. Корените на копъра се използват при стомашно-чревни разстройства, заболявания на черния дроб и жлъчката, при безсъние и възпаление на дихателните пътищаВъншно може да се използва под за налагане на очите при възпаление и гнойни рани по кожата.

   Целина - Препоръчва се при ставни и бъбречни болки. Съдържа органичен натрий, който подпомага поддържането на лесноразтворимо състояние калциевите соли и така се предотвратява отлагането им в ставите и легенчетата на бъбреците (калциране на ставите и камъни и песъчинки в бъбреците). Органичният (естествен) натрий стимулира дейността на надбъбречните жлези и панкреаса. За поддържането на водното съдържание на организма в летните горещини е добре да се изпиват 2 чаени чаши сок от целина, в съотношение 3:1 на корен и листа. Целината има силно очистващ и тонизиращ ефект върху организма, подпомага и отслабването, заздравява всички рогови образувания на тялото (коса, нокти) и кожата, укрепва сърцето.

   Розмарин - При нервни разстройства, световъртеж и отслабване на паметта, както и при нарушения на менструалния цикъл. За зарастване на рани и при акне /външно приложение/ се препоръчва мазане на засегнатите участъщи със смес от 1 компотен буркан ракия, към който са добавени 4-5 стръка розмарин. Сместа престоява 1 седмица на пряка слънчева светлина и е готова за употреба. Съхранява се в хладилник и се използва при необходимист. Използва се  против метеоризъм, подобрява храносмилането, повишава отделянето на стомашен сок и влияе благоприятно на общата дейност на стомашно-чревния тракт.

   Риган - Има успокоително, жлъчегонно и противовъзпалително действие. Използва се на запарка или доректно на прах (не повече от 1/2 чаена лъжичка).

   Босилек - Босилекът притежава антидепресантно действие. Използва се под формата на чай (запарка 250 мл вода и 2 ч.л. изсушен босилек) като деблокиращо средство за дихателните органи. Може да се използва и за инхалация. Подпомага стомаха и цялата храносмилателна система и улеснява работата на пикочния мехур.

   Мента - Тя притежава противовъзпалително, обезболяващо и жлъчогонно действие. Приготвя се настойка в термос – заливат се 2 с.л. сушена мента с 1/2 л вряла вода и се оставя да престои. Взема се по 1/3 чаша 3 пъти на ден. Тази настойка от мента помага и за понижаване на температурата, като увеличава секрецията на потните жлези. Ментовия чай се препоръчва при безсъние, нервност и депресия. При ревматизъм могат да е правят компреси от мента, както и при ухапвания от насекоми (предимно комари). Смес от мента и зехтин се използва при изгаряния (2 с.л. суха мента и 1 ч.ч. зехтин). Ментата помага и при повишен апетит - достатъчно е да измиете зъбите си с ментова паста и усещането за глад намалява. Освен всичко казано до тук ментата подобрява настроението и стимулира мозъчната дейност.

   Мащерка - Настойка от билката се пие при лошо храносмилане, подуване на стомаха, като квъроизчистващо, диуретично и глистогонно средство, при полова слабост, както и при бронхит и туберкулоза. Мащерката може да създаде и отвращение към алкохола. Чай от мащерка се пие при повръшане и гадене, полезен е и при колики и спазми в матката. Подобрява храносмилането и една от подправките без противопоказания. При рак на стомаха се препоръчва запарка от 1 с.л. мащерка и 1 ч.ч. гореща вода. Престоява 1 час, прецежда се и се пие 3 пъти на ден 20 минути преди хранене по половин чаша. 

  Чили /лютив пипер/ - Ускорява чревната перисталтика, засилва метаболизма. Противопоказен при раздразнена стомашна лигавица и хемороиди и фисури.

   Корианър - Подпомага функциите на храносмилателната система, стимулирайки перисталтиката на червата, повишава апетита и успокояват болката. Прилага се за премахване на газовете в стомаха и за лечение на лениви черва, запек и липса на апетит. Чай от кориандър помага при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при гастрит и колит. Кориандърът намалява нивата на кръвната захар и стимулира секрецията на инсулин. Подобрява работата на сърцето, като намалява лошия (LDL) холестерол и повишава добрия холестерол (HDL). При тежък менструален цикъл или артрит е добре да се пие топла отвара от 6 гр. семена кориандър, заврели с 500 мл вода. Сокът от пресен кориандър се смесва с куркума и се използва за лечение на пъпки и черни точки по лицето. 

  Естрагон (тарос) - Естрагонът намалява горчивината на лекарствата и нормализира киселинността на стомашния сок. Листенцата естрагон възбуждат апетита. Има диуретично действие.

   Ким /кимион/ -  Използва се при метеоризъм, при стомашно-чревни колики и възпаление, при лошо храносмилане и други смущения на храносмилането. Увеличаване на млечната секреция у кърмачки, при бронхити и възпаления на дихателната система. Най-добре е плодчетата да се приемат чрез дъвкане или като подправка на храната. Може да се прилагат като отвара. Счукани плодчета 3 чаени лъжички се заливат с 250 мл вряща вода, варят се 15 мин и се оставят в покрит съд 10 мин. Извлекът се прецежда и се изпива на 3 части за 1 ден.

   Джоджен - Джодженът е от семейството на ментата. Прилага се при хиперпродукция на мъжки полови хормони и свързаното с това прекомерно окосмяване и то от мъжки тип при жени. С тази достъпна подправка се постига чудесен хормонален баланс, ефикасна при лечение на целулит. Прави се запарка от 5 г джоджен в 200-250 мл вряла вода 10 минути. Чаят се прецежда и разделя на две порции. Половината се изпива сутринта, другата половина – след обяда. Този чай предпазва от прекомерно окосмяване, кисти на яйчниците и целулит. Успокоява чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане. Отвара от джодженови листа може да помогне при колит, ентероколит, диария, газове и подуване на корема, както и при болки в стомаха при месечния цикъл. Използва се и при сърдечната област, както и при простудни, жлъчни и чернодробни заболявания. Отварата от джоджен помага при повръщане, като намалява гаденето, увеличава апетита и регулира киселинността в стомаха. Тонизира мозъка, намалява главоболието и облекчава мигрената, намалява стреса.

   Девисил - Подпомага храносмилането, жлъчката, действа отводняващо на организма. При бременни е най - добре да не се употребява.

  Анасон - Засилва стомашната и жлъчната секреция, успокоява болките при хроничен гастрит и жлъчнокаменна болест. При колики в стомаха и червата, при метеоризъм анасонът е много полезен. Има диуретично действие и се прилага при заболявания на бъбреците, пикочния мехур и при отоци поради задържане на вода в организма. Анасонът понижава кръвното налягане и увеличава кърмата. Приготвя се запарка от 3-6 ч. л. счукани плодчета от анасон,  заляти с 400 мл кипяща вода. Извлекът се прецежда след 60 минути. Приема се по 60-120 мл 3 пъти дневно след ядене.

   Индийско орехче - Тонизира (възбужда) нервната система, подобрява паметта, използва се и при колики в стомаха, газове и диария. Използва се в много малки количества (на вържа на чаена лъжичка) и забранено при малки деца.

   Дафинов лист /лавър/ - Дафиновият лист е полезен при нарушено храносмилане, сърдечно - съдова недостатъчност, както и при ставни заболявания. Подправката е добре да се добавя в края на готвенето на цял лист (без да се стрива!), поради силно горивия вкус ( от високото съдържание на цианови съединения).

   Джинджифил - Джинджифилът се смята за "най - добрия помощник на храносмилането и средство за по - добра памет". Използва се и при астма и при кашлица - 1/4 чаена лъжичка дневно на чай или като добавка в храната. Настърган корен джинджифил се взема сутрин на гладно по 1/2 ч.л. за отслабване.

   Куркума - Куркумата е от семейството на джинджифила. Притежава антибиотично действие, без да дразни лигавицата на стомаха и да възпрепятства работата на черния дроб. При употребата на куркума се повишава активността на стомашната флора и се подобрява храносмилането. Прочиства кръвта, спира кръвотеченията и спомага за зарастване на рани. При порязване раната се промива и се поръсва с  куркума. При възпаление на сливиците се прави гаргара с 1 чаена лъжичка куркума и 1 чаена чаша топла вода. При алергична астма трябва да се приема смес от 1/2 ч.л. куркума и 1/2 ч.ч горещо мляко по 2 пъти на ден на гладно. Тъй като куркумата съдържа големи колиества желязо се препоръчва при анемия 1/2 ч.л. куркума и 1 с.л. мед. При възпаление на очите се използват капки от: 6 грама куркума варени в 0.5 литра вода, докато водата стане 250 мл. Охлажда се и се капва в очите по 3 пъти на ден.

  Шафран - Шафранът представлява минзухар, който се отглежда в Индия и Южна Европа. Тонизира нервите и стимулира дейността на жлезите с вътрешна секреция. Използват се не повече от 1-2 близалца на ден, тъй като предизвиква отравяне. 

  Бахар - Използва се на отвара от 2 счукани зрънца в 300 мл вряла вода при диарии и газове в червата. 

  Кардамон - Тонизира нервите и подобрява работата на сърдечно - съдовата система, помага при стомашни и бъбречни колики

  Канела - Успокоява нервите, възпрепятства чревното гниене, спира кръвотечения (гинекологични предимно), има и противовирусно действие. анелата е добър диуретик и спомага за детокса на организма. Канелата е основа на булшинството от лекарствата при диабет, тъй като снижава нивата на кръвната захар, намалява кръвното налягане при редовна употреба, подпомага отслабването при наднормено тегло. Отвара от канела се използва за лечение на заболявания на жлъчката и стомаха, за подобряване на кръвообращението, при главоболие и склонност към припадъци. Тя предотвратява образуването на тромбиУпотребата е трябва да е ограничена при бременни жени със склонност към аборти, както и при бъбречни заболявания. Канелата притежава естествена сладост, която може да замести (до някаква степен) захарта. Маслото от канела може да се добавя в антицелулитно действие, тъй като загрява кожата и спомага за дренаж на лимфата.

   Ванилия - Подобрява настроението предимно, както и повишава сексуалните желания.

   Карамфил - Източник на фенол (антиоксидант), забавя стареенето и последиците от диабета. Редуцира нивата на желязото при анемия.  Свойствата ми са подобни на канелата.

   Индрише - Действа успокоително (седативно) на централната нервна система, понижава кръвното налягане, има противомикробно действие. Препоръчва се при диабет, диарии и маточни кръвоизливи. Употребява се само в прясно състояние по 1 - 2 листа на ден.

   Глухарче (рукула) - Силен диуретик, използва се при засилване ефекта на отслабване при диета като запарка от 250 мл вряща вода и 2 чаени лъжички корен глухарче. Коренът се използва се и при нарушена чернодробна функция, нарушена обмяна на веществата, атеросклероза, артроза, шипове и обриви. Салата от рукула (листа глухарче) се използва за укрепване на зъбите. Сок от листа на глухарче се използва при болести на жлъчката, заедно с чай от цикория (синя жлъчка или ендивия).



1 коментар:

  1. много е интересна статията и освен това много полезна!БРАВООООО!

    ОтговорИзтриване