Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

неделя, 20 ноември 2011 г.

"Непоисканите съвети на Ирония Съвременна", епизод втори или "Да поръсим Коледа със звезден прах и тя ще бъде наистина вълшебна"

 
   Днес ще споделя с вас как аз планирам моята вълшебна Коледа, като не пропускам да ви напомня, че най - най - най - важния елемент е желанието и огромната любов,която носим в сърцето си - любовта е моят вълшебен прах, с който поръсвам всяка стъпка от плана си.
   Обикновено всичките ми грандиозни планове си записвам в червеното тефтерче, там са всичките ми мечти, всичките ми желания и надежди... Аз вярвам, че някой ден в този тефтер ще чета с усмивка реалността си... ВЯРВАМ! Та отварям си тефтерчето и започвам да строя концепията си за настоящата година.
1. Трябва да реша цвета на моята Коледа. Нахвърлям си разни възможности, които в случая (поне това са си моите мисли) са:
    - снежна Коледа - бяло и сребристо, много брокати... Изискано студена, като в двореца на ледената кралица от приказката на Андерсен! Обичам тази приказка, обичам и хепи енд-а за Герда и Кай...  Един т малкото му щастливи финали!
    - коледна магия - типичните червено, зелено, бяло, кафяво. Ето това е истински коледен уют. Карирани покривки, дървени свещници, еко елхичка с дървени играчки, подаръчни торбички от плат, декорация от естествеи материали, квилинг картички, аромат на измръзнал бор и  токущо изпечени канелени кифлички... Толкова топлина, толкова обич... Мисля, че когато имам дечица Коледата ми винаги ще е такава - коледна магия и много звезден прах от мечти!
    - свежарска Коледа - оранжево (с елементи на златисто или бяло)... Много свежо, наистина и топло и студено (ако е с бяло) и весело, като самата Коледа... Но не знам защо ми се струва малко неизискано за дневната ми. Някакси не виждам коледната си маса точно такава...
    - златен замък - нюански на златото - медено, бронз, кехлибар... до старо злато. Миналата година аранжирах коледната си маса в тези цветове... И блясъкът и ме засепяваше... Коледата ми беше наистина очарователна и незабравима... Коледна топлина!
    - микс злато - сребро - тази комбинация е много подходяща за настощящата Коледа, тъй като 2012 г. е високосна и е подвластна на Слънцето и Луната едновременно. Във високосните години е допустино да се носят заедно сребърни и златни бижута. А и колко блясък би имало в една такава аранжировка...
    - червено/златисто - класа, това са кралските цветове, които съм си оставила, за някога, когато ще бъда истински зряла и масата ми ще всява достолепие в многото ми усмихнати личица на деца и внуци.
    - студена класа - лилаво/бяло, зелено/бяло, нюанси на синьото до бяло. Аз лично не бих избрала може би никогата тази аранжировка, някакси ми се струва далечна от моята природа. Може би някъде за някакъв малък кът да, но не и за цялостна концепция. 
    - откачена Коледа - цикламено/бяло естествено, това си е моя цвят и помоему си е подходящ за през цялата години, за всички празници и за всички поводи. Обичам цикламено!!! Наричам си го цвета на щастието, защото когато нося цикламено, дори и тъжна, усмивката ми е като закована на устните ми.
    За себе си мога да кажа, че до сега не съм се отказвала от нито един цвят всичко от изброеното съм "намествала" все някъде в къщурката си, като внимателно съм зонирала цялата къща, за да не е свръх кичозно, но е и сега... Тази година всичко ще е различно, точно като мен. Избрах си в дневната да  реализирам снежната Коледа в бяло и сребристо, в унисон с интериора, коридора - златист замък, в оранжевата ми спалня - свежарска Коледа и може би нещо като коледната магия за другата спалня, но украсата там е под въпрос... Но основно ще се занимая с дневната - това е стаята, в която прекарвам най - много време. 
След като сме избрали концепция - цвят идва ред и на:
2. Форма на моята Коледа:
  - елха 
  - подарък
  - коледна звезда
  - коледна топка
  - снежинка
  - ангелче
  - глава на дядо Коледа
  - камбанка
  - еленче
  - ботуш
  - подкова 
  - бастунче
Когато се избере форма е хубаво да си намислим няколко ключови елемента от Коледната нощ (най - добре всички) да са релизирани в нея. Какво имам предвид - например при сервировката, може салфетките да са сгънати в тази форма, във всяка чиния да е поставено нещо в тази форма (миналата година поставих златисто ангелче във всяка чиния с пожелание в ръчичката му), може тортата да е с тази форма, както и някои от сладките, салатите да са декорирани с такива мотиви или направо в тази форма, преспапиетата с етикетчетата с имената на гостите да са такива, самите етикети да са изрязани в тази форма, халките на салфетките да са заменени с фигурка с избраната форма и каквото още се сетите... Това ще бъде етикета на вашата вечеря...
   Когато изберете вашите цветове и форма, е време да включите фантазията си и да поработите върху отделните елементи - какво може да се купи, какво може да се ушие, какво може да си изработите като украса, каква ще е вечерята - стъпка по стъпка, как ще е декорирана храната и според мен най - тежкото перо - сладките и тортата (за мен всички празници свършват с торта!). Аз си избирам и аромат за всяка Коледа - например канела, портокал, ванилия, крамфил, бор... Аз си купувам всякакви свещи по форма, но винаги с един и същи аромат, този, който съм избрала за годината, като освен свещите си взимам и ароматни торбички, които разпръсквам из цялата къща, етерично масло за аромолампи, както и ароматни цилиндри и пръчици... Само, че май все канела избирам... За мен Коледа е канела и меденки...хихиихих.
Хубаво е да изберете някаква флорална декорация - жива или суха, но аз лично не бих ги комбинирала, или едното, или другото. Намислям си и някаква игра или пък нещо като малка изненада за гостите ми, кратко и запомнящо се. За тази години ще е заскрежено дърво (което до петък трябва да е готово) на желанията, като всеки от гостите ми трябва да си вземе едно (по)желание от него и да го пази цяла година. Опаковам подаръците в избрания цвят, както и картичките към всеки подарък. 
По традиция украсяването на дома трябва да започне в началото на декември, до Никулден трябва всичко да е декорирано и домът ни да свети. Аз винаги украсявам или поне започвам да украсявам на заговезни (14.11), но тази година си спретнах предпразничен ремонт и украсата съм я отложила, за когато си и е времето (01.12), но за сметка на това...
   ... вече съм си създала график и работя по него (по дати! - ех, ама каква си ми запетайка, Карии) кога, кое трябва да съм свършила, тъй като плановете ми винаги са грандиозни и ... не ми е лесно да се вместя в някакви си 40 дни (дните за подготовка са дните на Рождествения пост). 
   Та така, аз отдавна съм замислила и разпределила моите задачки и вече няколко седмици сипя звезден прах из цялата къщурка - скоро един приятел ми каза "ако другата седмица беше Коледа - ти щеше да си готова... мнее, ти щеше да си фанатично готова"... А вие?

5 коментара:

  1. Сега очакваме със нетърпение да спеодилиш и със нас всичката тази красота :)

    ОтговорИзтриване
  2. Естествено, нека само дойде Коледа :):):) Да се надяваме, че тази Коледа наистина всички ще изживеем своята приказка!

    ОтговорИзтриване
  3. Да се надяваме,че ще е така :):):)

    ОтговорИзтриване
  4. Удоволствие е да те чета :) Сигурно вече виждаш, че съм ти фен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Силве! Толкова ми стана мило, когато си отворих пощата (там получавам известия за блога си)! Сърдечно ти благодаря, ти направи вечерта ми прекрасна! Аз много се радвам, когато открия сродна душица, която обича красотата. Ако с нещо мога да съм ти полезна винаги съм насреща!

    ОтговорИзтриване