Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

сряда, 29 януари 2014 г.

Коледна доза...ЛЮБОВ

Не от любов, а с любов ще препия.
Нека ме дави жесток махмурлук,
като животно ранено да вия -
тя, любовта, е без цвят и без звук.
.....................................................
Допир на чувства. Конвулсно потръпват
двете разголени наши мечти.
Те от наслада в една се превръщат,
белег между им съвсем не личи.     


 Валентин Йoрданов


Без много излишни приказки, бих искала да покажа нашата Коледа. За украсата на масата изработих меню за всеки гост, тейбъл с кесийка, пръстени за салфетките от плат, както и покривката, сама си направих и венеца в центъра на масата, украсих си и фенера с клонки и ушити от филц коледни звезди... подарих на всички по нещо, изработено от мен... Така да се каже, успях... Сбъднах своята мечтана Коледа, свърших всичко запланувано... Е може би не е префектна, но е моята сбъдната Коледа! 
























 Това е част от вечерята за след 24 часа...














 Първият ми фонданов опит :)... Не го обичам и все отлагах момента, но тази Коледа опитах...

Желая на всички Ви обич!

неделя, 17 ноември 2013 г.

Ръчно изработени дневници за четири малки принцеси

   

...Знам, знам... Поизоставих доста нещата тук... Лятото достойно и заслужено си почивах, а сега съм отново затрупана с разнообразни задачки и все не намирам време да се изявявам в блогтаун :)... или пък желание ми липсва... И аз не знам, но сега съм тук. Искам да споделя част от работата си напоследък, един вид като извинение или пък нелепо встъпление... Имам планове да напиша поредица от "коледни статии" - като повечето от тях са посветени на подготовката за Коледа. Мисля да ви разкажа как изработвам коледна украса - висулки за елха, гирлянди, чинии, свещи..., идеи за коледни картички, коледни подаръци, как да си украсим коледната маса - да споделя още малко снимки от моите маси, да споделя от любимите си рецепти за коледни сладки и сладкиши... Мисля, че с годините се отчаях, че ще намеря някой обсебен коледоман като мен, но много, наистина много желая да запаля някого със своя коледен дух... 
   Напоследък работя по една специална поръчка - четири тефтера за четири малки госпожици, условията бяха да са различни като външен вид и само толкова... Голямо мислене падна, но днес, когато приключих и наредих готовите дневници един до друг...душата ми се усмихна! Не, защото са гениални, нито уникални, а защото отново след месеци пустош в главата ми се намери нещото, което да ме накара да мисля със сърцето си, отново :) и сега се усмихвам и надничам към малката масичка, на която съм ги наредила... Щастие, удовлетворение, дано се зарадват принцесите поне колкото мен... Прекрасна вечер от мен!
Този е първия, корици и няколко от декорираните страници из него.





Този е втория.





Това е третия дневник.




Този е последния, любимият ми :)

Голяма радост ми създават тези сладури... направо не ми се разделя с тях ;)
   И за финал искам да покажа и един кулинарен албум, който съм изработила в началото на годината, но е голям сипматяга хи хи хи...

сряда, 24 юли 2013 г.

Необикновения обикновен гостенин: Билков хляб със сусам

   Ето ме! След дълго затишие реших да се включа с нещо обикновено, но не съвсем.. Напоследък ми остава доста свободно време, което, не крия, с удоволствие прекарвам в кухнята. Та днес поради откровен мързел да отида до магазина и да купя отвратителния хляб реших да си замеся домашен такъв. Рецептата е лесна и съвсем обикновена, добавих и малко билки, изпекох оформеното тесто в кексова форма и та даааа ето го един такъв пухкав, необикновен сладур на масата ми :). 

Необходими продукти:
400 мл. хладка вода
640 гр. брашно
1 непълна с.л. сол
1 ч.л. захар
5 с.л. зехтин
1/2 кубче жива мая

За пълнежа:
5 с.л. зехтин
подправки: риган, червен пипер, босилек, чубрица, черен пипер - на вкус
6 смачкани скилидки чесън
*по желание може да се добавят ситно нарязани маслини
1 разбит жълтък за намазване
сусам за поръсване

   Поставете в купичка маята, захарта, 3 с.л. брашно и малко водичка и оставете да втаса. Пресейте брашното и оформете кладенче, налейте в него втасалата мая и всички останали продукти и замесете тесто. Тесто става много меко и пухкаво. Оставете да втаса добре. Аз лично след втасването го разточих на кора, намазах я с пълнежа и завих на руло, което леко усуках и поствих във форма за кекс да втаса отново (около 25-30 мин). Намазах втасалия вече хляб с разбития жълтък, посипах със сусам и поставих в загрята до 180 градуса фурна на второ ниво отдолу нагоре от общо пет нива. След 10 минути увеличих фурната на 190 градуса за още 20 мин. Извадих хляба, напръсках със студена вода и задуших с памучна кърпа. Ако искате да получите по - твърда коричка печете с вентилация на 160 градуса, а след това на 170 градуса. Може да намажете хляба с масло (или просто отгоре му да настържете на ренде студено масло), за да придобие типичния за домашна питка аромат.
   Да ви е сладко!