Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

сряда, 24 юли 2013 г.

Необикновения обикновен гостенин: Билков хляб със сусам

   Ето ме! След дълго затишие реших да се включа с нещо обикновено, но не съвсем.. Напоследък ми остава доста свободно време, което, не крия, с удоволствие прекарвам в кухнята. Та днес поради откровен мързел да отида до магазина и да купя отвратителния хляб реших да си замеся домашен такъв. Рецептата е лесна и съвсем обикновена, добавих и малко билки, изпекох оформеното тесто в кексова форма и та даааа ето го един такъв пухкав, необикновен сладур на масата ми :). 

Необходими продукти:
400 мл. хладка вода
640 гр. брашно
1 непълна с.л. сол
1 ч.л. захар
5 с.л. зехтин
1/2 кубче жива мая

За пълнежа:
5 с.л. зехтин
подправки: риган, червен пипер, босилек, чубрица, черен пипер - на вкус
6 смачкани скилидки чесън
*по желание може да се добавят ситно нарязани маслини
1 разбит жълтък за намазване
сусам за поръсване

   Поставете в купичка маята, захарта, 3 с.л. брашно и малко водичка и оставете да втаса. Пресейте брашното и оформете кладенче, налейте в него втасалата мая и всички останали продукти и замесете тесто. Тесто става много меко и пухкаво. Оставете да втаса добре. Аз лично след втасването го разточих на кора, намазах я с пълнежа и завих на руло, което леко усуках и поствих във форма за кекс да втаса отново (около 25-30 мин). Намазах втасалия вече хляб с разбития жълтък, посипах със сусам и поставих в загрята до 180 градуса фурна на второ ниво отдолу нагоре от общо пет нива. След 10 минути увеличих фурната на 190 градуса за още 20 мин. Извадих хляба, напръсках със студена вода и задуших с памучна кърпа. Ако искате да получите по - твърда коричка печете с вентилация на 160 градуса, а след това на 170 градуса. Може да намажете хляба с масло (или просто отгоре му да настържете на ренде студено масло), за да придобие типичния за домашна питка аромат.
   Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар