Всъщност клишираният призив в заглавието на статията е малко ироничен, не обичам заучените фразички... Това малко не беше по темата, но нямаше как да ви го спестя... Та по същество - спазвам Великите пости от няколко години и по този повод съм си създала разни постни рецепти, които незнайно защо си пазя егоистично само за себе си... Не обичам еднообразието и идеята да се храня без удоволствие ме отблъсква, демек с боб и леща не бих изкарала почти 60 дни... Искам да е вкусно... А как да устоиш на този предвеликденски дъжд от козунаци?! Както всички знаем те са пълни с яйца и млека, които не влизат в постната схема. Е, приятели намерих му решението на този ребус най - накрая! Този път направих тестото, което замесих на кифлички, но спокойно може да се оформи и като козунак. Ето и моят "физичен" експеримент:
Постни козуначени кифлички
Тесто:
300 мл вода
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
600 гр. брашно
5 с.л. захар
1/3 кубче жива мая
настъргана кора от 1 лимон
3 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
3 ванилии
Плънка:
шепа счукани орехи
1/2 ч.ч. мармалад по избор (аз слагам шипков)
сусам, мак за посипка
И така запретваме ръкавки и замесваме тестото. Аз лично имам машина, но не винаги я ползвам, защото от нея се губи половината удоволствие от готвенето :)))). И така в малка купичка си правя маята - смесвам маята, 2-3 с.л. брашно, 100 мл. хладка вода, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио. Когато втаса, си правя кладенче от брашното и замесвам всичко останало. Оставям тестото да втаса. След това разточвам тестото на кръг. Режа на 12 триъгълника. Смесвам си орехите, мармалада и 1 ч.л. вода. Всеки от триъгълниците мажа с плънка и навивам на кроасанче, като като навивам, опъвам тестото, за да го разтегна максимално. Готовите кифлички намазвам със смес от 1 ч.л. захар и 2 чаени лъжички вода, за да полепнат по тях семенцата. Изчаквам леко да втасат (10 мин) и слагам във фурната. Пека на 200 градуса, в незагрята фурна до леко порозовяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар