Кростата представлява италиански пай, който традиционно се приготвя с пълнеж от сладко, конфитюр, плодове с крем или рикота, като краищата на тестото се прегъват върху пълнежа, което придава по „грубоват” вид на сладкиша - наричан още "селски пай".
Комбинацията от круши, синьо сирене и бадеми, запечени с мед е доста нетрадиционна, дори малко смела, но бих казала, че вкусът е уникален. Понякога правя сладкиша в малки формички за мъфини или в чашки за киш, но стандартно се приготвя в накъдрена тава за пай.
И така какво ни трябва за кростата с круши и синьо сирене:
За тестото:
2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
¼ ч.л. сол
Кората на 1 лимон – настъргана (незадължително, може и портокалова)
200 г студено краве масло
1 жълтък'
2-3 с.л студена вода
За пълнежа:
4-5 небелени зрели, но твърди круши (най - добре Конферансие като сорт)
2 с.л. масло
2 + 2 с.л. мед
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
150 гр. синьо сирене
½ ч.ч. филирани бадеми
1 белтък
2 с.л. кафява захар
Как да я приготвим: Предимно малко повече търпение :):):)
1. Разполовяваме и почистваме крушите, режем на тънки резени, поръсваме ги с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
2. Смесваме брашното, кристалната захар, солта, настърганата лимонова кора и нарязаното на кубчета студено масло и размесваме с миксер, докато сместа стане „на трохи”. Добавяме жълтъка и вода и замесваме грубо тесто.
3. Върху набрашнена хартия за печене разточваме неправилна кора с диаметър около 35-36 см, покриваме с фолио за свежо съхранение и оставяме в хладилника или на хладно да отлежи.
4. През това време задушаваме нарязаните круши, заедно с маслото и 2 с.л. мед докато поомекнат и добият леко златист цвят, като разбъркваме внимателно. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстинат.
5. Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да се отпусне за около 10 минути, за да е податливо на обработка. Надупчваме с вилица кората, като оставяме 5-6 см бордюр,с който да завием плънката. Аранжираме охладените круши спираловидно, като отново оставяме бордюра непокрит.
6. Напръскваме с останалия мед, посипваме с настъргано синьо сирене и поръсваме обилно с филирани бадеми.
7. Намазваме с разбития с малко вода белтък бордюра от вътрешната страна и го прегъваме върху плънката, така че да се образува кора с неравномерен ръб. Намазваме и външната страна на кората и я поръсваме с кафявата захар.
8. Печем в предварително загрята до 220 градуса C фурна (или около 200 C на вентилация, тъй като тя вдига температурата с около 20 градуса) за около за около 40-45 минути. Ако бадемите започнат да се препичат, покриваме с фолио или хартия за печене, за да не прегорят. Изваждаме Кростата от фурната и я оставяме да се поохлади, преди да я преместим в съд за сервиране, за да не се разпадне.
9. Сервираме топла или на стайна температура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар