Днес реших да се поглезим с една от любимите ми рецепти за мъфини. Тъй като е седмия ден от житния режим на Учителя, аз ще се почерпя подчертано виртуално, а за всички останали...Bon Apetit!!!
Историята на мъфините започва във Великобритания. От средата на 20 - век малките кексчета се разпространяват не само в Европа, но и по целия свят. Произходаът на думата мъфин е спорен. Наименованието на малкото кексче (не рядко наричано "две хапки удоволствие") произлиза или от френското moufflet, което значи мек хляб или от немската дума muffle, което е име на вид торта. Стиловете в приготвянето на мъфини са два - американски и английски. При приготвяне на мъфини в английския им вариант се използва мая като набухвател, а в американския - бакпулвер, сода бикарбонат, а най - често и двете.Продукти за форма от 12 мъфина:
¾ чаена чаша захар
1 яйце, на стайна температура
125 гр. масло
½ чаена чаша силно кафе
2 ч.л. инстантно кафе
1 1/3 чаена чаша брашно
1/3 чаена чаша какао
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
1/3 чаена чаша кисело мляко, разбъркано с няколко лъжици вода на айрян, така че общото количество да стане ½ чаена чаша
3 прахче ванилия
филирани бадеми за поръсване
Как да си приготвим 12 сладки мъфина:
1. Инстантното кафе се добавя към свареното кафе и се разбърква, докато се разтвори.
2. В купа се разбъркват с миксер маслото и захарта, докато станат на пухкав крем. Добавя се яйцето и се бърка докато съставките се хомогенизират.
3. В друга купа се разбърква кафето, айряна и ванилията.
4. В голяма купа се пресява брашното, какаото и набухвателите.
5. Брашното се добавя на 2 части към маслото като се редува с прибавяне на кафето с мляко и се разбърква до хомогенизиране.
6. Сместа се разпределя между формичките за мъфини, предварително застлани с кошнички за мъфини. Отгоре мъфините се поръсват с филираните бадеми.
7. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 - 30 минути. (ако се използва турбовентилация печете на 160 градуса).
Няма коментари:
Публикуване на коментар