Тази шоколадова торта е един от най - известните Виенски шедьоври в кулинарията (може би си съперничи само с прословутите бонбони "Моцарт"). Историята разказва, че през 1832 година княз Метерних (министър на външните и вътрешните работи на Австро-Унгария) възложил на готвача си да направи специален десерт за няколко важни госта. Но главният готвач се разболял и тежката задача се паднала на младия 16 - годишен чирак Франц Сахер. След като завършва обучението си Франц Сахер отваря във Виена луксозен магазин за деликатеси, както и винарна. Тридесет и четири години по - късно неговия наследник Едуард Сахер (син) усъвършенства рецептата за шоколадовия сладкиш до сегашния и вид, като тя и до днес се предлага като специалитет в едноименния хотел "Сахер", който се намира на "Филармоникерщрасе" № 4, точно зад небезизвестната "Щтац опер". Точно зад хотела, на "Кертнерщрасе" № 4 има кафе - сладкарничка, в която могат да се купят специалитети с марката SАCHER, включително и прочутата торта."Кафе Сахер" е доста популярно място сред туристите, главно заради едноименната Сахер торта.
По принцип оригиналната рецепта за "Сахер" е запазена марка, като за нея години наред са се водили съдебни спорове. Но си мисля, че за лаик (в кулинарията и туровете из Европа) като мен, който не е опитвал вкуса на Виена и шоколадовите и изкушения е достатъчна и рецептата, която имам и използвам...Може би някой ден...
И така... Нека малкото ни кулинарно приключение започне: Сега!
Торта "САХЕР"
Какво ни трябва за "Сахер" - чето:
Блат:
Продукти:
Блат:
Продукти:
130 г масло
110 г пудра захар
ванилия
6 жълтъка
130 г шоколадова глазура
6 белтъка
110 г кристална захар
130 г брашно
Пълнеж:
450 г конфитюр от кайсии
3 с.л. ром
Пълнеж:
450 г конфитюр от кайсии
3 с.л. ром
Глазура:
200 г захар
125 мл вода
1-2 с.л. краве масло
200 г млечен шоколад
1. Леко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна. Един след друг се добавят жълтъците и разтопения шоколад и се разбъркват с тел за яйца (може и с миксер). Белтъците се разбиват на сняг, добавя се кристалната захар и се разбива до втвърдяване. Накрая се добавя брашно без много бъркане (в никакъв случай не бъркайте с миксер, тъй като това води до неколкократно намаляване на обема на тестото!!!).
2. За печене се използва форма за торта (ринг) с диаметър 22 см, на дъното на която е сложена хартия за печене. Готовата смес се изсипва във формата, заглажда се отгоре и се пече в предварително загрята до 170 градуса фурна. В самото начало на печенето фурната се отваря един пръст и стои така около 15 минути, докато блатът се надигне.
3. След това се пече още един час при затворена фурна. Блатът се изважда от формата и се оставя да изстине, разрязва се хоризонтално на две части. По желание горната част може да се изравни чрез допълнително изрязване на неравностите.
4. Слагаме конфитюра с 3 с.л. ром да кипне. Пасираме с миксера и го оставяме да изстине. Мажем основата с 1/ 2 от конфитюра. Покриваме с втория блат и намазваме с останалия конфитюр отгоре и отстрани.
5. За глазурата - слагаме водата, маслото и захарта на силен огън и варим около 5 минути докато захарта се разтопи и се сгъсти сиропа. Сваляме от огъня и добавяме на порции начупения на малки парченца шоколад и бъркаме докато се разтопи напълно. Оставяме глазурата да се поохлади и когато започне да се сгъстява мажем с нея равномерно тортата от всички страни.
6. Тортата се поднася с топка несладка разбита сметана.
Мисля, че е време да сложим кулинарната точка на шоколадовото ни пътешествие до уличка "Кертнерщрасе" № 4 във Виена, но пък ни остават мечтите, че някой ден може би наистина ще седим на някоя от масичките в "Сахер", а пред нас ще са малката порцеланова чашка кафе и сребърната виличка с марка Sacher...
Няма коментари:
Публикуване на коментар