Има ли някой, който да не обича сладкиши??? Едва ли! Макар и не особено полезни, те носят доста настроение на лакомниците (като мен!)... Обичам да приготвям различни сладки изкушения, но рядко ги опитвам... Задоволявам се с радостта на хората около мен :) Но, не и в този случай! Днес реших да си сътворя сама една рецепта и не устоях на аромата, който изпълни цялата "работилничка на джуджето"... Та сега "щастливото прасе" реши да сподели самодоволно откритието си...
"Чийзкейк с шоколад и кокос"
Какво ни трябва за шоколадовото изкушение?
Подложка (импровизиран блат):
1 пакетче бисквити "Фавори"
4 с.л. меко масло
Крем:
250 гр. нискомаслена, безсолна извара (може да е крема сирене, маскарпоне, рикота)
1/2 ч.ч. кафява захар (по възможност мокра)
1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л. неподсладено какао
50 гр. черен шоколад (72% какао)
50 гр. млeчен шоколад
50 гр. кокосови стърготини
20 мл."Малибу" (може Пина Колада "Кокос")
2-3 капки течна ванилия
3 яйца на стайна температура
филирани бадеми за посипване
За подложката:
Натрошаваме бисквитките и разбъркваме с мекото масло. Разпределяме сместа равномерно върху дъното на тавичка или йена (малка, около 20 - 22 см диаметър!) и притискаме добре, за да се получи нещо като блат. Слагаме в хладилника, за да се стегне.
За крема:
Разбиваме с миксер изварата и захарта до пълното и стопяване. Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата (за около 1 мин. на 800 вата). Добавяме го към сместа на порции. След това прибавяме ликьора, ванилията и кокосовите стърготини и накрая яйцата. Разбъркваме на бавни обороти.
Оформяне и печене:
Заливаме охладената подложка с крема и посипваме с филирани бадеми. Печем 50 мин.на 160С с вентилация (или на 180 градуса без вентилация!). Изпеченият чийзкейк се оставя да изстине и се прибира в хладилника, където е желателно да отлежи една нощ. Ако оцелее толкова дълго :):):)
***Малка хитринка: ако нямате толкова време просто може да сложите вместо в хладилника във фризера за около час и така поради влагата процесът доста се ускорява (Yeah! Имало полза от годините учене на физика)!!!...
Няма коментари:
Публикуване на коментар