Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Шоколадови изкушенийца - "Чийзкейк с шоколад и кокос"

    Има ли някой, който да не обича сладкиши??? Едва ли! Макар и не особено полезни, те носят доста настроение на лакомниците (като мен!)... Обичам да приготвям различни сладки изкушения, но рядко ги опитвам... Задоволявам се с радостта на хората около мен :) Но, не и в този случай! Днес реших да си сътворя сама една рецепта и не устоях на аромата, който изпълни цялата "работилничка на джуджето"... Та сега "щастливото прасе" реши да сподели самодоволно откритието си... 

"Чийзкейк с шоколад и кокос"

Какво ни трябва за шоколадовото изкушение?

Подложка (импровизиран блат):
1 пакетче бисквити "Фавори"
4 с.л. меко масло

Крем:
250 гр. нискомаслена, безсолна извара (може да е крема сирене, маскарпоне, рикота)
1/2 ч.ч. кафява захар (по възможност мокра)
1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л. неподсладено какао
50 гр. черен шоколад (72% какао)
50 гр. млeчен шоколад
50 гр. кокосови стърготини
20 мл."Малибу" (може Пина Колада "Кокос")
2-3 капки течна ванилия
3 яйца на стайна температура
филирани бадеми за посипване

За подложката:
   Натрошаваме бисквитките и разбъркваме с мекото масло. Разпределяме сместа равномерно върху дъното на тавичка или йена (малка, около 20 - 22 см диаметър!) и притискаме добре, за да се получи нещо като блат. Слагаме в хладилника, за да се стегне.

За крема:
   Разбиваме с миксер изварата и захарта до пълното и стопяване. Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата (за около 1 мин. на 800 вата). Добавяме го към сместа на порции. След това прибавяме ликьора, ванилията и кокосовите стърготини и накрая яйцата. Разбъркваме на бавни обороти. 

Оформяне и печене:
   Заливаме охладената подложка с крема и посипваме с филирани бадеми. Печем 50 мин.на 160С с вентилация (или на 180 градуса без вентилация!). Изпеченият чийзкейк се оставя да изстине и се прибира в хладилника, където е желателно да отлежи една нощ. Ако оцелее толкова дълго :):):)

   ***Малка хитринка: ако нямате толкова време просто може да сложите вместо в хладилника във фризера за около час и така поради влагата процесът доста се ускорява (Yeah! Имало полза от годините учене на физика)!!!...

   Да ви е "шоколадово", захаросани оптимистчета!

Няма коментари:

Публикуване на коментар