Добре дошли

Добре дошли във вълшебната работилничка за красиви мечти на едно джудже... Тук едва ли ще намерите нещо полезно, но със сигурност ще разберете, че не сте сами... никога!

петък, 1 юли 2011 г.

Малко, но от сърце: Крем Брюле

   Крем "Брюле" е малко изкушенийце, защото въпреки размера си той е един от най - калоричните десерти. В превод от френски "брюле" означава (об)горена сметана. Кремът се приготвя от сметана, жълтъци, малко захар, ванилия. Пече се на водна баня или вентилация в специални купички от порцелан, най - често със специфичен син кант по горното ръбче. Обикновено, когато приготвям брюле, останалите белтъци използвам, за да направя целувки... Може би те най - добре украсят малкото подаръче в порцеланова купичка...
   
   Продукти за крем "Брюле":
400 мл сметана (36 - 40%, в никакъв случай растителна!)
4 жълтъка, леко разбити и на стайна температура
1/2 ч.ч. захар (аз слагам кафява, но не е задължително)
2 пак. ванилия или 4-5 капки течна ванилия

Приготвяне:
1. Слагаме сметаната и захарта на котлона до завиране.
2. Леко (с тел) разбиваме жълтъците.
3. Внимателно, наливаме сметаната при жълтъците
4. Добавяме ванилията към сместа
5. Наливаме в малките порцеланови купички
6. Слагаме на водна баня (и най - добре на вентилация) във фурната на 150 градуса.
7. Печем докато сместа се втвърди за около 30-35 мин.

Преди поднасяне (не и по - рано!) върху всяко охладено кремче се изсипва по 1/2 - 1 ч.л. кафява захар и се запича на горен реотан във фурната докато захарта изцяло се карамелизира. Ако разполагате с кухненска горелка още по - добре - карамелизирането може да се случи директно на масата пред гостите :) Малък и забавен пиро - ритуал!

Малко, но от голямо сърце - моето :):):)






Няма коментари:

Публикуване на коментар