Крем "Брюле" е малко изкушенийце, защото въпреки размера си той е един от най - калоричните десерти. В превод от френски "брюле" означава (об)горена сметана. Кремът се приготвя от сметана, жълтъци, малко захар, ванилия. Пече се на водна баня или вентилация в специални купички от порцелан, най - често със специфичен син кант по горното ръбче. Обикновено, когато приготвям брюле, останалите белтъци използвам, за да направя целувки... Може би те най - добре украсят малкото подаръче в порцеланова купичка...
Продукти за крем "Брюле":
400 мл сметана (36 - 40%, в никакъв случай растителна!)
4 жълтъка, леко разбити и на стайна температура
1/2 ч.ч. захар (аз слагам кафява, но не е задължително)
2 пак. ванилия или 4-5 капки течна ванилия
Приготвяне:
1. Слагаме сметаната и захарта на котлона до завиране.
2. Леко (с тел) разбиваме жълтъците.
3. Внимателно, наливаме сметаната при жълтъците
4. Добавяме ванилията към сместа
5. Наливаме в малките порцеланови купички
6. Слагаме на водна баня (и най - добре на вентилация) във фурната на 150 градуса.
7. Печем докато сместа се втвърди за около 30-35 мин.
Преди поднасяне (не и по - рано!) върху всяко охладено кремче се изсипва по 1/2 - 1 ч.л. кафява захар и се запича на горен реотан във фурната докато захарта изцяло се карамелизира. Ако разполагате с кухненска горелка още по - добре - карамелизирането може да се случи директно на масата пред гостите :) Малък и забавен пиро - ритуал!
Малко, но от голямо сърце - моето :):):)
Няма коментари:
Публикуване на коментар