Необходими продукти
1 брой салатка Лоло росо (или всякаква, каквато обичате, аз лично добавям от себе си и рукола)
1 сладка и добре узряла круша
50 гр. "Горгонзола" (или всяко друго синьо сирене по ваш вкус)
20-30 гр. сушени червени боровинки
1 суп. лъжица едно настъргана "Грана Падано" (може и пармезан или всяко друго твърдо и ароматно сирене)
1 средно голяма глава червен лук (може и всеки друг вид стар лук)
прясно изцеден лимонов сок, с който ще предпазим нарязаната круша от потъмняване
1 с.л. зехтин
1 с.л. зехтин
1 с.л. тъмен балсамов оцет
1 ч.л. мед или кафява захар
1 ч.л. ром
1 ч.л. ром
1 ч.л. ликьор "Амарето" (както и всеки друг, който е по вкуса ви или ви е наличен)
За дресинга: 3 с.л. зехтин (ако салата не е Лоло росо, може да намалите зехтина, тъй като тази е някак по - суха от останалите видове), 1 с.л. тъмен балсамов оцет, сол на вкус, прясно млян бял пипер. Всички продуктои за дресинга смесвам в малкия шейкър и разбивам добре.
Приготвяне на салатата:
1. Накъсваме салатата на парченца.
2. Белим крушата и я режем на тънки филийки, поръсваме с мъничко лимонов сок, за да не потъмнее. Редим я върху накъсаната салата.
3. Отгоре натрошаваме синьото сирене.
4. В малък тиган слагаме 1 с.л. зехтин, когато загрее изсипваме лука, нарязан на тънки полумесеци. Когато лукът стане стъклен добавяме меда и балсамовия оцет и оставяме д асе карамелизира. Накрая добавяме ром и ликьор за лекото фламбиране. Последно слагаме боровинките, колкото да се загреят.
5. Добавяме фламбирания сладък лук към салатата.
6. Заливаме с дресинга и посипваме едро настърганата Грана.
7. Охлаждаме и сервираме с добре охладено бяло вино.
Към тази салата имайки предвид горгонзолата е подходящо да се сервираотлежало вино Траминер или Савиньон блан, аз лично го предпочитам с ароматен Мускат, който също е подходящ към синьото сирене. За да е съвсем по италиански обаче, може да сервирате Марсала или Барбера - червени вина със завидна цена :). Ноо, както казва един мой приятел - щастието и луксът си имат цена! Прекрасна вечер, приятели!
Приготвяне на салатата:
1. Накъсваме салатата на парченца.
2. Белим крушата и я режем на тънки филийки, поръсваме с мъничко лимонов сок, за да не потъмнее. Редим я върху накъсаната салата.
3. Отгоре натрошаваме синьото сирене.
4. В малък тиган слагаме 1 с.л. зехтин, когато загрее изсипваме лука, нарязан на тънки полумесеци. Когато лукът стане стъклен добавяме меда и балсамовия оцет и оставяме д асе карамелизира. Накрая добавяме ром и ликьор за лекото фламбиране. Последно слагаме боровинките, колкото да се загреят.
5. Добавяме фламбирания сладък лук към салатата.
6. Заливаме с дресинга и посипваме едро настърганата Грана.
7. Охлаждаме и сервираме с добре охладено бяло вино.
Към тази салата имайки предвид горгонзолата е подходящо да се сервираотлежало вино Траминер или Савиньон блан, аз лично го предпочитам с ароматен Мускат, който също е подходящ към синьото сирене. За да е съвсем по италиански обаче, може да сервирате Марсала или Барбера - червени вина със завидна цена :). Ноо, както казва един мой приятел - щастието и луксът си имат цена! Прекрасна вечер, приятели!
Няма коментари:
Публикуване на коментар